Mondhygiëne Tips

15 tips voor een gezonde mond!

Frisdranken

Drink zo min mogelijk frisdrank en andere zure dranken. Ook light-dranken bevatten zuren die zorgen voor slijtage van het tandglazuur (erosie).

Poetsen

Poets uw tanden twee keer per dag 2 minuten met fluoride tandpasta. Poets uw tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen!

Periodieke controle

Ga regelmatig naar de tandarts voor controle.
Laat de mond ook één keer per jaar controleren bij een kunstgebit.

Uw kind

Neem uw kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee naar de tandarts.

Periodieke controle

Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Laat de mond ook één keer per jaar controleren bij een kunstgebit.

Medicijngebruik

Meld medicijngebruik altijd aan je tandarts of mondhygiënist.

Tandvlees

Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees.

Slechte adem

Last van een slechte adem? Maak je tong dagelijks schoon met een tongreiniger om de bacteriën op het achterste gedeelte van de tong te verwijderen. Deze produceren zwavelverbindingen die onaangenaam ruiken.

Aften

Maak aften (pijnlijke blaasjes of zweertjes) in de mond niet kapot, dit verergert de klachten. Na twee tot drie weken moet de afte verdwenen zijn.

Beschermend speeksel

Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.

Droge mond

Bij een droge mond raken mondslijmvliezen gemakkelijk geïrriteerd en vormt tandplak zich sneller. Besteedt daarom extra zorg aan het gebit en tandvlees. Overleg met de tandarts of mondhygiënist hoe je je gebit het best kan verzorgen.

Aantal eet en drinkmomenten

Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot zeven keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Dan krijgt het gebit voldoende kans zich te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner.

Uw kind en drankjes

Stimuleer de aanmaak van beschermend speeksel door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speeksel heeft een neutraliserende werking.

Elektrische tandenborstel

Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel.

Poetsen van het kindergebit

Begin met het poetsen van het kindergebit met peutertandpasta met fluoride en een zachte tandenborstel zodra de eerste tandjes doorkomen.